Powered By Blogger

viernes, 2 de noviembre de 2012

LA COMPOSICIÓ DEL TEXT: PLANIFICACIÓ, COMPOSICIÓ I REVISIÓ


Avui, dia 18 d’octubre, a la classe de COED, hem parlat sobre la composició del text, que és un procés cognitiu i que consta de tres parts que són: la planificació, la composició i la revisió.

Cal destacar que malgrat es divideix el procés de composició textual en tres etapes diferenciades, l’escriptura no és un procés lineal on no es passa per les diferents etapes de manera lineal i ordenada fins arribar a la redacció final de l’escrit. Sino que es pot anar cap endavant o cap endarrere si es desitja.

També és habitual que mentre anem construint el text, anem duent a terme una primera revisió d’aquest, rellegint i reconstruint abans de continuar. Ara bé, tot i entenent aquests processos com a normals en el procés d’escriptura, és important tenir ben clares les tres etapes i intentar ser el màxim de precisos en aconseguir els objectius de cadascuna de les tres fases.

1. PLANIFICACIÓ: Planificar és reflexionar, és a dir, és establir els objectius que volem aconseguir amb el text i dur a terme una estratègia determinada per recollir, seleccionar i ordenar la informació que volem transmetre.

                   1.1 Anàlisi de la situació comunicativa:

A qui vull escriure? (tipus de destinatari):
- Grau de formalitat
- Caldrà tenir en compte la fórmula de tractament
- El gènere del destinatari
- La varietat dialectal

Sobre què vull escriure? (tema)
Abans de començar a escriure, hem de tenir clar que volem transmetre i comunicar amb el text. 

Per què vull escriure? (objectius)
Segons els nostres objectius, ens plantejarem diferents tipus de textos amb element formals diferents: textos amb funció narrativa, funció descriptiva, funció explicativa o funció persuasiva, argumentativa o d’opinió.

Com ho vull escriure? (extensió, estructura, etc)
Hem de tenir en compte dos coses: l’extensió i l’estructura.

1.2 Recollida de la informació

Pluja d’idees
És el que anglès s'anomena brainstorming i consisteix a escriure a raig tot el que ens passi pel cap en un moment determinat sobre un tema concret. Sense cap censura. Després ja triarem.

Documentació
És la recerca que hem de fer de documents sobre el nostre tema.

Les 6 W
(Qui, Què, On, Quan, Per què i Com) La finalitat de donar resposta a les 6W és aplegar la informació necessària per explicar un fet o un esdeveniment i no oblidar cada dada important.

Prendre apunts de la informació recollida
Sobretot és recomanable per a textos descriptius. Prendre apunts en aquest cas, doncs, vol dir observar de prop allò que s’hagi de descriure. 

1.3 Selecció i ordenació de la informació

Selecció de les idees
Seleccionar és triar, és decidir quina informació ens quedem i quina no. Aquesta selecció haurà de tenir en compte els factors següents: l’emissor, el receptor, el missatge i el canal. 

Ordenació de les idees
Un cop hem seleccionat la informació, cal començar a posar-la en ordre, endreçar-la, ordenar-la. Hem de veure quines són les idees principals, quines secundàries, etc.

Técniques d’agrupació
Consisteix a establir un ordre per als grups formats anteriorment. 
- Numeració
- Esquema

2.  LA REDACCIÓ: Redactar és transmorfar els plans i les idees en llenguatge escrit, és a dir, en un text coherent, estructurat d’una manera determinada i amb uns trets estilístics concrets, tenint sempre en compte, doncs, les característiques de la coherència, la cohesió, l’adequació, la correcció i la variació. 

2.1   Estructura del text

El paràgraf: “Senyal per distingir les diverses parts d’un discurs”. És la seqüència intermèdia entre la frase i el text. Serveix per distribuir en blocs les diverses idees que formen un text.

El paràgraf com a unitat temàtica: Un paràgraf té vida pròpia i tracta sobre un aspecte concret del tema general. Tot i que sempre forma part d’un text, té una alt grau d’independència. 

Distribució de les idees en paràgrafs

- 1 paràgraf = 1 idea
   Paràgraf - idea
   Paràgraf - idea
   Paràgraf - idea

- 1 paràgraf = més d'1 idea

  




- Més d'1 paràgraf = 1 idea










Tipus de paràgrafs segons el contingut
- Paràgrafs introductoris: van a l’inici d’un text, capítol o apartat temàtic. Preparen al lector i l’introdueixen en el que serà l’escrit.

- Paràgrafs expositius: formen el cos del text. Exposen, expliquen i desenvolupen les idees que es volen transmetre i que, sovint, s’han apuntat en el paràgraf introductori.

- Paràgrafs conclusius: L’últim paràgraf o grup de paràgrafs de qualsevol escrit. Generalment, resumeixen el text o en fan la conclusió final. 

Els connectors
Els connectors són aquells elements de cohesió textual que, d’una banda, organitzen i relacionen els paràgrafs i les frases a l’interior del text i, de l’altra, funcionen com a senyals visuals, ja que serveixen per fer explícit al lector l’esqueles de l’escrit. 

La puntuació
La puntuació és una eina bàsica per estructurar el text i delimitar el significat exacte del missatge que es vol transmetre.

 L’estil
- Adequació
- Claredat
- Precisió
- Consició
- Variació
- Altres consells d’estil


     3.  LA REVISIÓ: Revisar és examinar: és avaluar el que hem escrit, decidir si s’adiu amb les nostres expectatives i, si convé, modificar el que calgui per tal de millorar el text. Cal tenir en compte que no només revisem el text final, sinó que duem a terme operacions de revisió durant tot el procés de redacció.

     Revisió de continguts
    - Coherència
    - Cohesió
    - Adequació

      Revisió gramatical i de convencions
   - Correcció
   - Variació

No hay comentarios:

Publicar un comentario