Powered By Blogger

lunes, 29 de octubre de 2012

DESCÀRREGUES IL·LEGALS



En aquesta classe de GTIC, vam parlar sobre les descàrregues il·legals i també, sobre la diferència entre copiar i robar.

Seguidament, el professor va projectar un vídeo on a través de dibuixos animats ens explicava la diferència entre el que és copiar i el que és robar.

A continuació, podreu veure el vídeo que ens va posar a classe.


Per tant, tal i com diu aquest vídeo, copiar no és robar. 


Quan nosaltres copiem alguna cosa el que estem fent és plasmar una mateixa cosa i obtenint dues iguals. En canvi, quan robem una cosa a una altra persona el que estem fent, automàticament, es deixar a l’altre sense aquella cosa.



Després d’aquesta explicació, el professor ens va ensenyar diferents espais webs on podem copiar o descarregar música, vídeo o fotografies, de forma legal. 

Per exemple:





Flickr és un lloc web per a organitzar fotografies digitals que funciona com una xarxa social. La funció que porta a terme Flickr és fer cerques d'imatges per etiquetes, per data i també pel tipus de llicència Creative Commons. 

Aquestes fotografies o imatges que té Flickr es poden transmetre a través del correu electrònic.
A part, una altra característica que té aquest espai web és que permet als usuaris registrats triar qui vol que accedeixi a les seves fotos. A més, permet triar la llicència amb que es publiquen aquestes fotografies. 

Jamendo va ser fundada al 2005. Es tracta d'una plataforma musical i una comunitat d'àmbit internacional, creada al voltant de la música lliure, on els artistes poden pujar la seva música gratuïtament i el seu públic descarrgar-la sota llicència Creative Commons.

Unes de les seves característiques són:
- Descàrregues d'àlbums sencers.
- Un sistema integrat de recomanació i qualificació d'àlbums.
- Enllaços al llocs oficials dels artistes.
- Etiquetes i ressenyes fetes per la mateixa comunitat.
- ...




SourceForge és un espai web de projectes de programari lliure i rebost de codi. Ofereix un ample rang de serveis per al cicle de vida de desenvolupament de programari.





Wikimedia Commons és un magatzem de contingut multimèdia lliure incloent imatges, àudio i video.
L'idioma principal és l'ànglès, però els usuaris registrats poden configurar les seves preferències d'idioma.

Cal destacar també, que des del 2004 a la Wikimedia Commons no és permès incloure arxius llicenciats sota una llicència que no sigui lliure o no en permeti l'ús comercial. 



A part de tot això, ens va ensenyar que significaven el següent símbol:




Aquest simbol vol dir Copyright. Els drets d'autor són una forma de protecció proporcionada per les lleis vigents la majoria de països per als autors d'obres originals.

Aquesta protecció li dóna al propietari el dret d'autor, on ell pot autoritzar o no als altres una sèrie de aspectes. 





Imatges extretes de Google

jueves, 25 de octubre de 2012

CULTURA LLIURE I PROGRAMARI LLIURE

Actualment la nostra societat pateix molts casos de plagi tant a nivell informàtic, artístic o industrial, per tant, en aquesta classe de GTIC vam parlar sobre el concepte de cultura lliure, programari lliure i les llicències de Creative Commons.

Tal i com esmenta la Viquipèdia, com a Cultura lliure podria englobar-se tota aquella creació, i el moviment que la promou, que advoca per l’elaboració i difusió de cultura d’acord amb uns principis de llibertat equiparables als del programari lliure. Són habituals les reflexions al voltant de la propietat intel·lectual, els drets d’autor, el copyleft o el paper de les xarxes P2P.

Un exemple de cultura lliure és la mateixa Viquipèdia.

Cal destacar que un llibre molt interessant que tracta sobre aquest concepte és el de l’advocat americà Lawrence Lessig, titulat Cultura lliure. De com els grans mitjans de comunicació utilitzen la tecnologia i les lleis per enclaustrar la cultura i controlar la creativitat. Tal i com diu la Viquipèdia, aquest home defensa el copyleft com nou paradigma pel desenvolupament cultural i científic des d’Internet, recolzant-se en el moviment del programari lliure de Richard Stallman. 


Explicació de les llicències de Creative Commons

Aquest símbol rep el nom de Creative Commons. És una organització sense ànim de lucre dedicada a reduir les barreres legals per a compartir treballs creatius.

Ofereix diferents llicències que engloben des del sistema tradicional de drets d’autor fins al domini públic.

El seu objectiu principal és donar opcions a aquells creadors que vulguin que terceres persones utilitzin i/o modifiquin la seva obra sota unes condicions determinades.

El professor ens va aclarar que el fet de posar les nostres obres sota una llicència de Creative Commons no significa que aquestes obres perdin els drets d’autor, sinó tot al contrari, és una manera d’exercir-los i per oferir alguns drets a terceres persones en determinades condicions.

Cal destacar que hi ha un total de sis llicències Creative Commons per a escollir:


- Reconeixement (by): Es permet qualsevol explotació de l’obra, incloent-hi una finalitat comercial, així com la creació d’obres derivades, la distribució de les quals també està permesa sense cap restricció.


- Reconeixement – NoComercial (by-nc): Es permet la generació d’obres derivades sempre que no se’n faci un ús comercial. Tampoc es pot utilitzar l’obra original amb finalitats comercials.


- Reconeixement – NoComercial – CompartirIgual (by-nc-sa): No es permet un ús comercial de l’obra original ni de les possibles obres derivades, la distribució de les quals s’ha de fer amb una llicència igual a la que regula l’obra original.


- Reconeixement – NoComercial – SenseObra Derivada (by-nc-nd): No es permet un ús comercial de l’obra original ni la generació d’obres derivades.


- Reconeixement – CompartirIgual (by – sa): Es permet l’ús comercial de l’obra i de les possibles obres derivades, la distribució de les quals s’ha de fer amb una llicència igual a la que regula l’obra original.


- Reconeixement – SenseObraDerivada (by-nd): Es permet l’ús comercial de l’obra però no a la generació d’obres derivades.



A continuació, adjuntaré un link sobre un article molt interessant del diari El País que parla del CopyLeft i Creative Commons:




Quins passos hem de seguir per a subscriure’s a una llicència Creative Commons?

El primer pas és entrar a la pàgina web oficial de Creative Commons i triar l’opció de llicències.





Seguidament, s’obrirà una pàgina com la següent i simplement has d’anar seguint els passos que t’indiquen amb una sèrie de fletxes.


I després, li dónes a acceptar i ja pots copiar l’adreça de la teva llicència al teu bloc i automàticament ja et reconeix la llicència Creative Commons.



Software lliure

El programari lliure tal i com defineix la Viquipèdia, és el programari que pot ser usat, estudiat i modificat sense restriccions, i que pot ser copiat i redistribuït bé en una versió modificada o sense modificar sense cap restricció, o bé amb unes restriccions mínimes per garantir que els futurs destinataris també tindran aquests drets.

Per a aprofundir més sobre aquest tema vam fer una lectura a classe de la M.U.D (Mini Unitat Didàctica) sobre aquest tema que hi ha a l’edu365 i la informació que vaig extreure va ser la següent:

Primer de tot, cal dir que els programes d’ordinador són seqüències d’instruccions que el processador va llegint, interpretant i executant, una darrere l’altra.

La feina dels programadors consisteix a escriure les instruccions que després el processador llegirà i executarà.

El codi font d’una aplicació informàtica està format per la relació completa d’expressions complexes.

Cal destacar també que perquè el processador sigui capaç d’entendre les instruccions, cal convertir el codi font en sèries d’instruccions bàsiques mitjançant la compilació. I com a resultat, tindrem el codi executable.

  • Programari convencional: Limita la possibilitat de detectar i corregir errades de programació, de fer-hi modificacions, de traduir-lo o fer-lo servir per a finalitats diferents a les previstes pels seus autors.

La seva classificació és:

- Programari gratuït (freeware): Programes que es poden fer servir lliurement, sense pagar pel seu ús.

- Programari de prova (shareware): Programes que es poden provar però que demanen un pagament si se’n vol fer un ús complet i continuat.

- Programari comercial: Programes que requereixen un pagament previ per a fer-ne ús i disposar d’una llicència comercial.

  • Programari de codi obert: ofereix la possibilitat d’accedir al seu codi font. Alhora, també garanteix el dret a estudiar-lo, modificar-lo, adaptar-lo, recopilar-lo i difondre’n la versió resultant.
  • Programari lliure: Es planteja les repercussions ètiques i socials derivades de l'adopció d'un model d'ús determinat i de la creació de programari.
       Tot i això, el programari lliure té quatre llibertats:
-          Llibertat d’usar-lo amb qualsevol finalitat.
-          Llibertat d’estudiar-lo i adaptar-lo a les nostres necessitats.
-          Llibertat de redistribuir-lo a tercers.
-          Llibertat d’introduir-hi millores i fer-les públiques a fi que se’n benefici tota la comunitat.

També destacar que el moviment de programari lliure ha desenvolupat programes tan potents com el navegador Firefox o el OpenOffice.

I per últim dir que per poder trobar programes lliures. Un bon repositori de soft lliure el podeu trobar a http://www.softcatala.org/.

     Aquí os deixo el link de la petita presentació d’on he extret aquesta informació:
   
     Ara os adjuntaré el vídeo del capítol Programari lliure del programa Bit@bit que es troba a l’Edu3.cat

Edu3.cat

martes, 23 de octubre de 2012

VÍDEO I EDUCACIÓ

                                                      Imatge extreta de Google

Avui dia 23 d’octubre, a la classe de GTIC hem comentat el primer capítol del llibre “Vídeo y eduación” de Joan Ferrés, que prèviament ens ho havíem llegit a casa.

Aleshores, el professor ens ha anat fent preguntes sobre els diferents apartats d’aquest primer capítol. 

- La tercera onada
En aquest apartat ens explica que l’espècie humana es troba en constant canvi i que aquest canvi és cada cop més ràpid. Vivim una situació de canvi sense precedents en l’historia.

- El desfàs de l'escola
Aquí es pretén destacar que els medis de masses que han nascut amb la nova tecnologia electrònica, les imatges visuals i sonores bombardegen a les noves generacions amb una contundència sense precedents.

Però l’escola sembla que no es dona compte d’aquesta realitat. En aquest apartat s’esmenta que la majoria dels professors consideren que es enorme l’eficàcia dels medis de masses, però que al mateix temps es neguen a integrar-los  a l’escola per a optimitzar el procés d’ensenyament-aprenentatge. 

- La por al canvi
En aquest apartat ens parla del fet que l’home sempre ha tingut por al canvi.

I aquesta por al canvi i l’obsessió que molts mestres mostren pel passat han portat a l’escola a la inadaptació. 

- El desfàs en xifres
Aquest desfàs es degut fonamentalment a la por al canvi i que es torna dramàtic quan es comparen dades sobre el fracàs escolar amb dades sobre l’eficàcia dels medis de masses.
La capacitat de penetració dels medis de masses es inqüestionable.
Segons l’estudi sobre la incidència dels medis de masses en els adolescents espanyols que va portar a terme la Revista Española de Opinión Pública “El 80% de la informació assimilada pels adolescents de 12 a 15 anys els hi arriba a través dels mitjans de comunicació de masses i de la interacció social, i només un 20 % a través de l’escola. I aquest fet encara s’aguditza més perquè d’aquest 20% que l’escola fa arribar al nen només les dos dècimes parts li seran útils per a la seva futura vida.
En resum, de totes les informacions que li arriben al nen, l’escola només li assegura un 4% que li serà útil.

També, en el Congrés de Psiquiatria Infantil es van presentar uns resultats d’un estudi que es va realitzar sobre tres mil nens francesos. Els resultats van ser que un 44% s’estimaven més a la televisió que al seu pare. Un 20% s’estimava a la televisió que a la seva mare. I només un 36% mostrava preferència afectiva pels seus pares per sobre de la televisió.
I, per finalitzar, en una enquesta realitzada per el Ministeri de Cultura, la quarta part dels nens entre els 6 i els 13 anys no posseeixen cap llibre o conte. El 41% de la població infantil no llegeix mai. Els que ho fan sempre no arriba ni a un 12%. El 88% declara  no llegir mai diaris i un 64% no mostra cap interès per els revistes. I un 34% ni tan sol llegeix còmics. 

En definitiva, es indiscutible que existeix una dissociació molt gran entre l’escola i la societat d’avui dia. 

- Un nou home
Ens explica que existeix un particular interès sobre el paper que porten a terme els dos hemisferis cerebrals en l’elaboració del pensament humà i en la configuració del comportament.
A l’hemisferi esquerre, que és el que controla el costat dret del cos, radiquen les àrees específiques que esdevenen algunes funcions com la lectura, l’escriptura, el càlcul, l’aritmètica, la classificació i la lògica. En general controla les funcions lligades al llenguatge i a l’abstracció. Cal destacar també, que és l’hemisferi amb un major grau de sensibilitat visual.
En definitiva, és l’hemisferi intel·lectual, analític, dominant i actiu.
A l’hemisferi dret del cervell, que controla el costat esquerre del cos, radiquen les àrees específiques que controlen algunes funcions com el reconeixement immediat dels rostres, la distinció i el record de les formes, etc. En general controla les funcions espacials no verbals.
Cal destacar també, que és l’hemisferi amb un major grau de sensibilitat acústic.

En resum, és l’hemisferi secundari, del repòs, espiritual i receptiu.  

- Un nou mètode de conèixer
En aquest apartat McLuhan afirma que els medis de comunicació en diferents entorns fan que en nosaltres mateixos sorgeixin relacions úniques de percepció sensorial. I a més, diu que l’extensió de un sentit qualsevol transforma la nostra manera de pensar i d’actuar, és a dir, la nostra manera de percebre el món.

En definitiva, l’aparició i l’ús de les noves tecnologies produeix alteracions en les formes de pensament i d’expressió, és a dir, quan es modifiquen aquestes prolongacions es modifica l’espècie humana. 

- Un nou llenguatge
En aquest apartat ens diu que expressar-se audiovisualment significa comunicar les intencions en el mateix acte de suscitar emocions.

El llenguatge audiovisual és:
- Barreja
- Llenguatge popular
- Dramatització
- Relació òptima entre fons i figura
- Presència
- Composició per "flashing"
- Encadenament "de mosaic"

- El nen creix absurd
Aquesta expressió pertany a McLuhan on diu que el nen actual creix absurd, perquè viu en dos mons i cap dels dos li ajuda a créixer.

I Freinet diu que aquest desordre cultura persistirà si les escoles continuen educant als nens amb instruments i sistemes vàlids fa cinquanta anys, però desbordats per la tècnica contemporània.

- Una educació en estèreo

Aquesta expressió és d’en P. Babin i M. F. Kouloumdjian, on proposen unificar i integrar a l’escola en aquesta nova era electrònica.

Es troben a favor de l’educació en estèreo, perquè converteix a l’escola no en un centre d’ensenyament, sinó d’aprenentatge. Un centre preocupat exclusivament pel enriquiment en experiències de tot tipus. Consideren que és l’oportunitat per a què l’alumne elabori un projecte propi de personalitat mitjançant la integració de totes les seves facultats físiques i psíquiques i a través de la interrelació constant amb el grup, amb la classe, amb l’escola, amb la societat en general. 

A continuació, os adjunto el link d’aquest llibre per si voleu tenir més informació sobre aquests apartats:


Vídeos motivadors

Després de comentar aquest primer capítol del llibre Vídeo y educación, el professor ens va posar dos vídeos seguits per tal de veure quin ens cridava més l'atenció i quin no tant.

A continuació, os adjunto el primer vídeo que vam veure, titulat "La Breu Història de Catalunya".


Edu3.cat



I, per acabar, os adjunto el segon vídeo, titulat "Dinner For Two".



Aquests vídeos estan extrets de l'espai edu3.cat

sábado, 20 de octubre de 2012

DESCRIPCIÓ D'UNA COMPANYA


Avui, a la classe de COED, hem hagut de portar una petita descripció d'un company o companya de la classe, amb una fotografia i el seu peu de foto corresponent. Per fer la descripció i fer la fotografia hem hagut de tenir presents diferents punts, com per exemple, l'entorn on surt la persona que volíem descriure, el que desitjàvem transmetre amb aquella fotografia i, sobretot, que el peu de foto expressés el que volíem transmetre d'aquella persona. 

A continuació, os adjunto la descripció que li he fet a la meva companya Cristina.

He triat per fer una petita descripció a la meva companya que es diu Cristina o Tina per als amics. És una noia de dinou anys, el seu horòscop és el lleó i viu a Santa Perpètua de la Mogoda amb els seus pares i la seva germana petita, que es diu Roser. Actualment, està intentant trobar feina com a dependenta a una botiga de roba, com per exemple, Zara o Stradivarius. La Tina és una noia alta, prima, morena i d’ulls bastant grans i no massa foscos. Els seus cabells són llargs i castanys clars.
La conec des de fa dos anys, ja que vam fer batxillerat juntes, a l’institut Rovira-Forns, i en aquests dos anys he pogut observar que és una persona molt amigable, simpàtica, familiar i la considero molt bona companya. Sempre esta disposada a donar-te un cop de mà i ajudar-te en qualsevol cosa. És una persona que li agrada sentir-se estimada i que la gent estigui al seu costat. Tot i això, també té el seu caràcter. La seva pel·lícula preferida és Avatar.
També puc dir que és una persona molt presumida, ja que li encanten moltíssim els complements. Sempre porta algunes polseretes, collars o anells. 


I per acabar, dir que el que més li agrada fer en el seu temps lliure és estar amb les seves amigues, família i la seva parella.  A més, considero que és una persona que ho dona tot per les persones que estima i que l’estimen. 




                  "Ser natural i transparent és el millor que hi ha"                                                                                            

GOOGLE READER



Google Reader és un lector de RSS i atom. Permet organitzar i accedir ràpidament des d'una interfície Web a totes les notícies de les pàgines configurades en el sistema que suportin.


Es tracta d’una senzilla eina que permet redireccionar totes les novetats dels teus webs i blogs favorits a una mateixa pàgina perquè no perdis temps navegant per la xarxa.

                                                                                                Imatge extreta de Google


Per això és necessari que aquestes webs tinguin un RSS, un sistema d’alertes que sol estar assenyalat per la icona ataronjada que pots veure en la part superior dreta d’aquesta mateixa pàgina.                                                                      

Una vegada creat, el Reader recopilarà automàticament tots els continguts que es vagin publicant. I, a més a més, podràs optar per crear una web pública perquè tothom pugui tenir accés a la informació que la teva Reader hagi recopilat.

Aquesta informació esta extreta de Google, concretament de la següent pàgina web: https://sites.google.com/site/enricivern123/google-reader

viernes, 19 de octubre de 2012

LLENGUA ORAL FORMAL

En aquesta classe de COED, la professora en va explicar en que consistia la llengua oral formal i ens va explicar cadascuna de les seves característiques.



Els trets característics de la llengua oral formal són:
- Trets contextuals
- Trets textuals
- Trets lingüístics

·    TRETS CONTEXTUALS (context, espai i temps)
- Caràcter no universal i aprenentatge escolar. Habilitat i destresa per a persones formades.
- Acústica, efímera i produïda en temps real. Per tant és oral i dura un moment curt de temps. La elaboració és fa sobre la marxa tot i haver una preparació prèvia.
- Context compartit, amb una comunicació relativament unidireccional. Els interlocutors compateixen espai, temps que permeten la interacció.


·    TRETS TEXTUALS
- Formal i generalment monologada, on només hi ha l’explicació d’una sola persona.
Monologada à No hi ha interacció verbal però si que hi ha interacció visual.
Tu ets l’únic responsable del text, és a dir, tu ets l’autor d’aquell text.
- Informativa, planificada i de tema sovint especialitzat
- Repetitiva i amb una intervenció fonamental dels llenguatges no verbals, és a dir, els gestos, les mirades, els silencis, les pauses, les paraules...

  
·    TRETS LINGÜÍSTICS
- Paper fonamental dels tres suprasegmentals (melodia del discurs), és a dir, tot el que té a veure amb l’elaboració de la frase (interrogacions, exclamacions, volum, to, entonació, ritme...). Té a veure com es situa l’emissor davant del seu públic.
- Ocurrència d’elements díctics, interrogacions, exclamacions, interjeccions, anacoluts, el·lipsis, canvis de direcció sintàctica, etc.
- Correcció normativa i ús de la varietat estàndard.

jueves, 18 de octubre de 2012

LES PRESENTACIONS A L'EDUCACIÓ: POWER POINT

Cada cop més a la nostra societat s’estan fent servir, alhora de fer explicacions o xerrades en públic, els programes de presentacions. 

Avui dia existeixen bastants programes d’aquest tipus, com per exemple, l’Impress, l’opció del Google Drive de crear presentacions de manera on-line, el Silde Share o Slideboom, entre d’altres.

Però cal esmentar que el més conegut i que més es fa servir, ja sigui per les seves amplies possibilitats creatives o multimedials, és el Microsoft Power Point.

Imatge extreta de Google


Cal citar també que la primera versió d’aquest programa tan conegut va ser llançada al 1987 per als ordinadors Apple Macintosh.
     

Els elements de que consten aquests programes de creació de presentacions són 6:

- Presentació
- Diapositives
- Objectes
- Accions
- Transicions
- Animacions

En l’àmbit educatiu es pot utilitzar aquestes presentacions per a transmetre d’una manera ordenada i clara la informació als alumnes o també per a motivar, interactuar, seduir, emocionar, mostrar, construir, etc.

Si ens centrem en el programa del Power Point, veurem que presenta una sèrie d’avantatges i d’inconvenients. 


Tot i això, el Power Point té un seguit de trets que l’identifiquen amb un ús concret de les presentacions com una modalitat innovadora. Alguns d’aquests trets són:

Presentacions que treballen en espais i moments que van més enllà de la situació de classe formal.

- Presentacions que cerquen i provoquen la interacció professor/alumne o alumne/alumne.

-  Presentacions que incorporen elements propis del llenguatge audiovisual com un element més que ens facilita l’expressió a classe i sobretot el treball referent a actituds, normes i valors o el treball més encaminat a les emocions.

-   Presentacions que flexibilitzen el discurs de l’educador.

-   Presentacions que faciliten la creació i l’aprenentatge cooperatiu.

-   Presentacions que propicien l’estructuració, la síntesi i la reflexió dels continguts.

-   La no limitació de l’ús del programa PowerPoint a les presentacions i pensar què es tracta d’una bona eina amb moltes més possibilitat que les de crear i visualitzar diapositives.

 El PowerPoint dóna suport i potencia les metodologies que conscientment vulguem emprar a classe. No ens les delimita ni les constreny.

- ...

Per últim, també m’agradaria destacar que en les nostres presentacions que arribem a fer per a la resta dels alumnes podem fer servir un llorigó, com element per proposar als alumnes que el trobin i així aconseguir que estiguin atents i, també interactuar amb ells.

En conclusió, hem de tenir cura de l'objectiu que volem transmetre o ensenyar alhora de realitzar les nostres presentacions.

Tota aquesta informació la he tret del document "Prepara't un powerpoint per a les teves classes però no l'ensenyis als teus alumnes. 12 propostes d'ús creatiu i multimedial del programa powerpoint", d'en Jordi Simón.

Os adjunto el link per si voleu fer-li un cop d'ull o tenir més informació: