Powered By Blogger

miércoles, 10 de octubre de 2012

PEDAGOGIA I WIKIS


En aquesta classe de GTIC a partir de la lectura de l'article de Jordi Adell i l’entrada de Jordi Vivancos al seu bloc TIC o TAC, vam parlar sobre la relació que tenien els Wikis en l'àmbit de l'educació i en el treball cooperatiu.

Si voleu veure la vessant educativa dels wikis, podeu llegar el final de l’entrada de Jordi Vivancos al seu bloc TIC o TAC.

L'enllaç de l'article de Jordi Adell titulat “Wikis i educació” és el següent:

Recomano molt aquesta lectura, ja que ens explica les múltiples possibilitats i activitats que podem fer amb un wiki a classe. 


A partir d’aquesta lectura he pogut extreure la següent informació:

Per una banda,  segons Lamb,  les característiques més destacades dels wikis son les següents:

- Qualsevol pot canviar qualsevol cosa.

- La segona característica és de tipus tècnic i resulta imprescindible per fer possible la col·laboració: els wikis utilitzen un sistema de marques hipertextuals simplificades.

- La tercera característica és la flexibilitat, un wiki no té una estructura redefinida a la que s’hagin d’adaptar els usuaris.

- La quarta característica essencial que destaca Lamb és que per tradició, les pàgines dels wikis estan “lliures d’ego”, de referencies temporals i mai acabades.


Per altra banda, Lott ha elaborat una llista d’usos típics dels wikis en l’educació i algun d’aquest són:

- Espai de comunicació de la classe.

- Espai de col·laboració de la classe/Base de coneixements.

- Espai per a realitzar i presentar feines/Portafolis electrònic.

- Arxiu de textos en procés d’elaboració.

- Manual de la classe/Autoria de col·laboració.

- Espais per als projectes en grup.


Cal destacar també, que Bruns i Humphreys proposen l’ús dels wikis en educació com espais de comunicació per a desenvolupar algunes de les habilitats i, sobre tot, actituds, d’un nou tipus d’alfabetització tecnològica que denominen “crítica, col·laborativa i creativa” i que va més enllà del domini instrumental de les eines i entorns de comunicació que ens ofereixen les noves tecnologies de la informació i la comunicació.


I, per últim dir que, segons James, els wikis no tenen cap propietat inherent que produeixi instantàniament una comunitat de construcció de coneixement. Ell diu que no depèn de la configuració del software, sinó de les normes i les pràctiques socials al voltant dels wikis.



No hay comentarios:

Publicar un comentario